Kuoleeko kaupungistuminen koronaan?

Viime aikoina on ollut paljon puhetta kaupungistumisesta ja sen hidastumisesta, varsinkin nyt koronapandemian aikana. Helsingin Sanomat uutisoi eilen, että Helsingissä on meneillään erikoinen tilanne. Asuntoja rakennetaan Helsinkiin lähes ennätyksellisiä määriä, samalla kun kaupunki kärsii muuttotappiosta.

Koronapandemia on lisännyt etätyötä ja sen myötä tarve asua kaupunkialueella, tai varsinkin keskusta-alueella saattaa olla vähentynyt. Syitä siihen on varmasti monia, enkä vähiten epäile Helsingin kalliita vuokria. Monilla on myös kaipuu pk-seudun ulkopuolelle esimerkiksi perhesyistä.

Jatkossa Helsinkiin on tarkoitus rakentaa 8000 asuntoa vuosittain ja rakentamalla on tarkoitus hillitä asumisen hinnan nousua. Ei kuitenkaan ole täysin varmaa, että asuntotuotannon lisääminen vaikuttaa asumisen hintaan laskevasti. Oma kokemukseni on, että muissakin kaupungeissa vuokrat ovat korkeita varsinkin keskusta-alueella, eikä ongelma ole suinkaan pelkästään Helsingissä. Siksi en vielä lähtisi vetämään hätiköityjä johtopäätöksiä Helsingin vetovoiman suhteen.

Olemme eläneet eristäytynyttä pandemiaelämää nyt yli vuoden. Se on tuonut mukanaan tervetulleen muutoksen muun muassa etätyön lisääntymisen suhteen. Samalla kaikki kaupunkilaiselämän keskipisteet ovat olleet poissa pelistä. Olen itse muuttanut Helsinkiin juuri sen vuoksi, että Helsinki on kaupunki isolla K:lla.

Kun koronan jälkeen lähdemme elämään normaalimmin myös kaupungeissa, on paljon patoutunutta tarvetta kuluttaa kulttuuria, musiikkia, museoita, ravintoloita, tapahtumia, festareita, kirjastoja. Kaikkea sitä, mikä on jäänyt nyt paitsioon ja kaikkea sitä, mikä tekee kaupungista kaupungin. On ollut harmillista huomata, että Helsingin keskustassa erinäiset kivijalkaliikkeet ovat lopettaneet viimeisen vuoden aikana toimintansa. Olisi tärkeää säilyttää keskustan vetovoima, jotta koronan jälkeen pystymme houkuttelemaan entistä enemmän muun muassa turisteja.

Rakastan kaupunkeja ja kaupunkilaiselämää. Helsingissä on upeaa, että lähellä on lisäksi luonto ja meri. Valtuustossa haluaisin vaikuttaa siihen, että Helsinki on koronan jälkeen edelleen houkutteleva pääkaupunki, niin asumisen kuin kulttuurielämänkin suhteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s